How to pitch (perfect)

Als community manager is het belangrijk goed te kunnen pitchen. pitchEen mini presentatie kunnen geven van een onderwerp. Jouw idee intern en extern te kunnen verkopen zonder dat ze het gevoel hebben dat ze iets “kopen”.

Je pitch kan over verschillende onderwerpen gaan zoals: een nieuw social media platform, nieuwe social media campagne, hoe nieuwe klanten aantrekken, concurrentieanalyse,..

Je pitch maak je best zo kort en krachtig mogelijk, maar bevat wel een verhaal en emoties. Investeerders of managers beslissen namelijk niet meteen of ze jouw idee zullen gebruiken, maar wel of ze het NIET gaan doen.

Maak gebruik van deze tips en je bent al een heel eind verder!

Wees voorbereid!

Oefen je pitch eerst en liefst voor een kritisch publiek. Als dit je schoonmoeder is, oefen je pitch dan voor haar.

Maak het persoonlijk!

Leg er je eigen gevoel in. Vertel een voorbeeld uit je eigen leven, zo kunnen je luisteraars zich makkelijk spiegelen aan jou. Zorg dat ze het “Aha” gevoel krijgen.

Maak het echt!

Gebruik feiten, geen overdreven hoge cijfers. Voeg eventueel beeldmateriaal toe, zo maak je het tastbaar. Als mensen het al kunnen zien en zich kunnen voorstellen heb je meer kans om gehoord te worden.

Ken je publiek!

Weet op voorhand goed voor wie je gaat spreken en pas je pitch aan aan je doelpubliek. Vrouwen willen bijvoorbeeld meer emoties zien. Terwijl grote managers meer interesse hebben in het winstpercentage.

Voorzie meerdere versies!

Het is handig om meerdere versies van je pitch te voorzien. Soms heb je bijvoorbeeld maar 30 seconden tijd, letterlijk een elevator pitch en moet je in staat zijn om in die korte tijd ook te kunnen zeggen wat je wil. Probeer ook een pitch te voorzien met afbeeldingen, maar ook zonder.

Als je presentatie een video bevat. Wees dan zeker dat je de video eventueel ook kan vertellen, mochten er zich technische problemen voordoen (vooral als je een presentatie op KdG komt geven.)